tisdag 21 juni 2016

Wrist-warmers (wristlets) for men - in Twined knitting

These are wrist-warmers (wristlets), in Twined knitting. I finished these in the nick of time since the exhibition starts on Thursday.
They are knitted with yarn from Wålstedts, Dala-Floda on double pointed needles 2,00 mm.
The form for these wrist-warmers is traditional for Dalarna, and wristlets were worn by men in the 19th Century.
Making the napped edging.

3 kommentarer:

 1. Hej Lars!

  Som allt annat du gör - så fint! Blir så inspirerad av alla dina fina vantar på Ravelry. Så nu är jag nyfiken på den fluffiga kanten du gjort här. Vad kallas detta och hur gör man? Kanske du har en länk du kan föreslå och ev en youtube-film? Syr du på den?

  Mvh Katja Larsson (Knitty-knitty på Ravelry)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Katja
   Roligt att du gillar mina vantar.

   Den fluffiga kanten är en gaffelfrans. Jag har sökt på Youtube och nätet men har faktiskt inte hittat en instruktion. Jag lärde mig av Anna-Karin Jobs Arnberg.

   Som du kan se på bilderna gör man fransen genom att "snurra" garn runt två stickor (hemgjord lösning på bilden) och med jämna mellanrum knyter man om dem ordentligt.
   När man inte får rum med mer på "gaffeln" är det dags att sy fast fransen på vanten. Obs att man inte får ta fransen eller delar av den från "gaffeln" innan man sytt fast den - då blir allt ett trassel. När man sytt fast den klipper man upp de öglor som bildats. Sedan klipper man till fransen så att den blir så jämnt som möjligt. Efter det alternerar man mellan att hålla fransen över kokande vatten så att den fuktas och borsta den med en grov borste så att garnet blir fluffigt. Detta upprepas tills man är nöjd - kan ta rätt lång tid.

   Jag är ledsen att detta inte är tillräckligt för att du ska veta i detalj hur man gör. Jag rekommenderar att du kollar om någon din närhet vet hur man gör och kan visa. Det hela är egentligen mer tidskrävande än svårt.

   Lycka till
   Lars

   Radera